Amsterdamse bomen


Amsterdamse bomen


Afbeelding bron: Het Parool


Amsterdamse bomen kunnen heel oud en indrukwekkend zijn. Er zijn enkele bekende bomen in Amsterdam die een speciale betekenis hebben voor de stad. Op deze pagina vind je meer informatie over enkele van de Amsterdamse bomen


Anne Frankboom


Deze kastanjeboom stond achter het Achterhuis waar Anne Frank en haar familie ondergedoken zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2010 moest de boom worden omgezaagd omdat hij ziek was, maar er werden stekjes van de boom genomen die inmiddels zijn uitgegroeid tot nieuwe bomen.


Vondelboom


Deze zomereik staat in het Vondelpark en is vernoemd naar de dichter Joost van den Vondel. De boom is meer dan 150 jaar oud en heeft een omtrek van meer dan 4 meter.


Dokwerkerboom


Deze plataan staat op het Jonas Daniël Meijerplein en is vernoemd naar het Dokwerker-monument dat op het plein staat. De boom is in 1945 geplant ter ere van de Februaristaking en staat symbool voor de strijd tegen de Duitse bezetters.


Bomen van de Amsterdamse School


De Amsterdamse School was een stroming in de architectuur die vooral in de jaren 20 en 30 van de 20e eeuw populair was. Veel van de gebouwen uit deze periode hebben bijzondere details en versieringen, waaronder ook vaak bomen die in het ontwerp zijn verwerkt.


Dit zijn slechts enkele voorbeelden van bekende bomen in Amsterdam. De stad heeft een rijke geschiedenis en cultuur, en er zijn vast nog veel meer bomen te ontdekken die een bijzondere betekenis hebben voor de stad en haar inwoners.


Welke bomen staan er in Amsterdam


Er staan veel verschillende soorten bomen in Amsterdam. Enkele veel voorkomende bomen in de stad zijn:


Platanen


Deze bomen hebben een kenmerkende stam met afbladderende schors en zijn te vinden langs vele grachten en straten.


Esdoorns


Deze bomen zijn te herkennen aan hun karakteristieke bladvorm en staan vaak in parken en op pleinen.


Beuken


Deze bomen hebben een gladde, grijze stam en een dichte kroon van groene bladeren en worden vaak gevonden in parken en bossen.


Kastanjes


Deze bomen hebben grote, sierlijke bladeren en een opvallende vrucht in de vorm van een stekelige bol en worden vaak gevonden langs wegen en in parken.


Eiken


Deze bomen hebben een dikke, ruwe schors en een kenmerkende bladvorm en worden vaak gevonden in parken en bossen.


Linden


Deze bomen hebben een karakteristieke ronde kroon en geurige bloemen en worden vaak gevonden langs grachten en in parken.


Dit zijn slechts enkele van de vele soorten bomen die in Amsterdam te vinden zijn. De stad heeft een rijke en gevarieerde boompopulatie, wat bijdraagt aan de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van de stad.


Welke bomen staan er in het Amsterdamse Bos


In het Amsterdamse Bos zijn veel verschillende soorten bomen te vinden, zowel inheems als uitheems. Hieronder vind je informatie over enkele veelvoorkomende bomen in het bos:


Amerikaanse eik


Deze boom heeft een brede kroon en kan meer dan 30 meter hoog worden. Hij is te herkennen aan zijn groene bladeren die in de herfst verkleuren naar roodbruin.


Beuk


Deze boom heeft een gladde, grijze stam en een dichte kroon van groene bladeren. In het najaar verkleuren de bladeren naar geelbruin.


Es


Deze boom heeft een opvallende grillige vorm en kan tot 40 meter hoog worden. De bladeren zijn langwerpig en hebben een spitse punt.


Grove den


Deze naaldboom heeft een brede kroon en kan meer dan 40 meter hoog worden. De naalden zijn groen en staan in bundeltjes van twee.


Japanse lariks


Deze naaldboom heeft een smalle, piramidevormige kroon en kan tot 30 meter hoog worden. De naalden zijn lichtgroen van kleur en verkleuren in de herfst naar goudgeel.


Robinia


Deze boom heeft een opvallende bast met diepe groeven en kan tot 25 meter hoog worden. De bladeren zijn groen en geveerd van vorm.


Dit zijn slechts enkele voorbeelden van bomen die je in het Amsterdamse Bos kunt vinden. Het bos heeft een grote diversiteit aan bomen en planten, wat bijdraagt aan de biodiversiteit van het gebied.


Hoeveel bomen zijn er in Amsterdam?


Er is geen precies aantal bekend van het totale aantal bomen in Amsterdam. Wel is bekend dat Amsterdam een groene stad is met veel bomen en groen, en er wordt dan ook veel waarde gehecht aan het behoud en de aanplant van bomen. Zo heeft de gemeente Amsterdam bijvoorbeeld als doel om 10.000 extra bomen te planten in de stad om de stad groener en gezonder te maken.


In 2019 heeft de gemeente Amsterdam wel een inventarisatie gemaakt van de bomen die in eigendom zijn van de gemeente. Uit deze inventarisatie bleek dat er op dat moment zo'n 180.000 bomen in eigendom waren van de gemeente Amsterdam. Dit aantal is echter exclusief de bomen die in particulier eigendom zijn, en daarom is het totale aantal bomen in Amsterdam waarschijnlijk hoger.


Hoe oud zijn bomen in Amsterdam?


De leeftijd van bomen in Amsterdam varieert sterk, afhankelijk van de soort boom en de locatie. Sommige bomen zijn pas enkele jaren oud, terwijl andere bomen al eeuwenoud zijn.


In het centrum van Amsterdam zijn bijvoorbeeld veel monumentale bomen te vinden die al honderden jaren oud zijn, zoals de platanen langs de grachten en op de pleinen. Deze bomen zijn vaak al geplant in de 17e of 18e eeuw en hebben dus al veel historische gebeurtenissen meegemaakt.


In het Amsterdamse Bos, dat in de jaren 30 van de 20e eeuw is aangelegd, zijn de bomen over het algemeen veel jonger. Hier zijn vooral bomen te vinden die geplant zijn tijdens de aanleg van het bos, dus tussen de jaren 30 en 60 van de vorige eeuw.


De leeftijd van bomen kan worden geschat aan de hand van de omtrek van de stam. Er bestaat een formule om de leeftijd van een boom te schatten aan de hand van de omtrek van de stam, maar dit is niet altijd precies en kan variëren afhankelijk van de omstandigheden waarin de boom groeit. Over het algemeen geldt wel dat bomen die langzaam groeien vaak ouder kunnen worden dan bomen die snel groeien.


Amsterdamse bomen boek